Follow Us
Image Alt

Fitnes omogoča celovito vadbo

Nogometaš Jaka Corn, ki že leto dni igra v avstrijski ligi, treninge v Lendorfu že nekaj let dopolnjuje s fitnes vadbo v Športnem centru Millenium. Vadba, ki je sprva nadomeščala treninge v času zimskega premora, je danes za 26-letnega Ljubljančana postala stalnica in nadomestila treninge v naravi, saj v Športnem centru Millenium najde vse, kar vrhunski športnik potrebuje za vadbo.

Ljubitelji nogometa, ki tekme spremljajo iz domačega fotelja, so največkrat prepričani, da je za nogometaša dovolj, če vzdržuje toliko kondicije, da brez težav odigra polčasa in zaključi tekmo. Pa je to res dovolj?
(smeh) Za nogometaša je kondicija zagotovo najpomembnejša, pomembna pa je tudi moč celotnega telesa, predvsem nog in trebušnih mišic, trupa, ki povečuje ravnotežne sposobnosti, pa tudi mišic ramenskega obroča in rok. Vaje za moč poleg kondicijske pripravljenosti igralcu ne pomagajo le pri doseganju rezultatov, temveč tudi pri boljšem počutju in samozavesti na terenu.

Je bilo pridobivanje moči razlog, da ste fitnes v ŠC Millenium prvič obiskali že pred petimi leti?
Za fitnes vadbo sem se takrat odločil v času zimskega premora, ko igralci nogometa nimamo organiziranih treningov in smo sami odgovorni za ohranjanje kondicije v skladu s smernicami, ki nam jih za vadbo priporoči klub oziroma trener. Dvomesečni premor sem takrat želel kar najbolje izkoristiti, zato sem se na priporočilo sestre odločil, da obiščem ŠC Millenium in z vadbo nadaljujem pod strokovnim vodstvom. Fitnes trener Vid mi je na podlagi predhodnih testiranj, pa tudi mojih želja in ciljev, izdelal individualni program vadbe, ki mi je takrat omogočil priti do želene forme in jo celo preseči.

Ste se tudi zaradi tega odločili, da fitnes vadba postane vaša vsakdanja rutina?
Iz sprva načrtovanega dvomesečnega treninga v času zimskega premora je fitnes res postal del mojega vsakdanjika, saj vadbo izpustim le v dneh, ko treniram čez mejo. V teh letih sem zamenjal tudi trenerja in četudi danes treniram sam, mi z nasveti vedno priskoči na pomoč fitnes trenerka in moja mentorica Naja, ki je – tako kot vsi fitnes trenerji v ŠC Millenium – res strokovno podkovana.

Bi tudi brez Naje enako hitro napredovali oziroma dosegli enak rezultat?
Naja me je testirala in glede na moje dejansko stanje naredila program vadbe, po katerem treniram. Nabral sem si dovolj izkušenj, da znam vaje izvajati pravilno, in tudi motivacije za trening imam dovolj. Vsem začetnikom seveda priporočam, da se odločijo za osebnega trenerja, ki jih bo v začetku vodil, naučil pravilne in varne izvedbe vaj, vzpodbujal in usmerjal, dokler se ne bodo znašli sami. Vedno lahko katerega od prisotnih fitnes trenerjev vprašajo za nasvet. Z veseljem bodo pomagali. Pri meni na primer za popestritev poskrbi trener Matej, s katerim delava jogo, pa tudi trening z lučkami je prav zabaven, Damjan pa mi da kakšno motivacijsko usmeritev in nasvet, pa je trening še bolj zabaven.

Ali fitnes vadbo dopolnjujete z zunanjimi aktivnostmi?
Redko. Pred leti sem vadbo v fitnesu še usklajeval z zunanjimi aktivnostmi, predvsem tekom in kolesarjenjem, danes pa tudi ti dve dejavnosti lahko opravim na trenažerjih. Prednost fitnes vadbe na trenažerjih je predvsem ta, da mi na enem mestu omogoči celovito vadbo telesa.

Ste novim ciljem oziroma treningom prilagodili tudi prehrano?
Kljub temu, da je trening nogometaša zahteven in fizično zelo naporen, zaradi česar bi kdo utegnil pomisliti, da ne preštevam kalorij, moram paziti na prehrano. Vedno sem se zdravo prehranjeval, po posvetu s trenerji pa sem vadbi prilagodil tudi prehranski režim, saj ni vseeno, kaj, kdaj in koliko ješ in piješ, če želiš biti kos večjim telesnim naporom.

Ste se v času vadbe v Športnem centru Millenium zaradi naporov in razbolelih mišic kdaj znašli v krizi, pomislili, da vadbo opustite?
Nikoli! Če hočeš igrati nogomet, moraš trenirati, biti v vrhunski formi. Nikoli, res nikoli nisem pomislil, da bi preskočil trening. Premor, ki si ga kot športnik lahko privoščim, so le tedenske ali dvotedenske poletne počitnice nekje ob morju. Takrat poskušam pozabiti na nogomet in tudi na fitnes vadbo. (smeh)

Fitnes vadba v Športnem centru Millenium je v prvi vrsti namenjena rekreativnim športnikom in vadbi po poškodbah, medtem ko imajo morda profesionalni športniki drugačne zahteve glede specifičnih trenažerjev. Ste tam našli vse, kar nogometaš potrebuje za vadbo?
Imajo vse, kar potrebujem. V primeru, da katerega od pripomočkov res ne najdem, je danes tehnologija trenažerjev toliko napredovala, da to ali ono vajo, ki bi mi jo omogočal ta ali oni trenažer, preprosto »improviziram«.

Če bi lahko primerjali: je napornejša uro in pol dolga vadba v fitnesu ali nogometna tekma brez podaljškov?
Tekma, zagotovo. (smeh) Ne le zaradi pretečenih kilometrov, tudi zato, ker moraš biti na tekmo psihično dobro pripravljen.

Gibanje in telesna kondicija pogojujeta tako psihične kot umske sposobnosti …
Res je. Študija, narejena med nogometaši, je pokazala, da utrujen igralec na igrišču naredi več napak, zato mora biti kondicijsko dobro pripravljen. Trenirati pomeni biti vzdržljivejši, več kisika v možganih pa pomeni tudi večje umske sposobnosti.

Omenili ste, da vas je pred leti na fitnes vadbo v Športni center Millenium napotila vaša sestra. Le zato, ker stanujete blizu BTC Cityja?
V bližini doma bi se zagotovo našel še kak fitnes center, vendar ima Športni center Millenium kar nekaj prednosti pred drugimi; res je čisto, trenerji so polni znanja in nasvetov za zdravo in učinkovito vadbo, vedno so pripravljeni pomagati, vzdušje je prijetno, za sprostitev pa na recepciji z Barbi rečeva še kakšno o kolesarstvu. Po fitnes vadbi se lahko sprostim tudi v savni, odigram partijo tenisa, če pa je treba na poti domov še kaj kupiti, so trgovine pri roki.