Follow Us

Značilnost finske savne je visoka temperatura (približno 100°C) in nizka vlažnost (približno 10–20 %), le to pa povečujemo s polivanjem pregretih kamnov z vodo, ki so ji dodana eterična olja.

Kako se savnamo v finski savni?

  • Pred savnanjem se obvezno stuširajte in nato temeljito obrišite, ker le tako lahko omogočite izdatno potenje telesa. Po savnanju pa se sperite le z vodo, brez uporabe mila.
  • Po vstopu in pred izstopom iz savne krajši čas posedite na nižji klopi, da se telo počasi privadi na spremembo temperature.
  • Obvezna je uporaba brisače, na katero se usedete ali uležete.
  • Priporočljivo je, da imate celotno telo na isti višini, saj so temperature na različnih klopeh različne – najvišja klop je najbolj vroča.
  • Bodite uvidevni do ostalih obiskovalcev. V savni je zaželena tišina.

Postopek savnanja

Obisk savne naj traja največ 10 – 15 minut. Pozorno poslušajte svoje telo in čas savnanja prilagodite svojemu počutju. Po obisku savne se stuširajte s hladno vodo, po tem pa se lahko za kratek čas ohladite še v zunanjem bazenu.

Med posameznimi obiski savne si privoščite vsaj polurni počitek v sprostitvenem prostoru. Med tem časom nadoknadite izgubljeno tekočino, najbolje z vodo ali čajem.

Celoten postopek savnanja je priporočljivo ponoviti največ trikrat.