Follow Us
Image Alt

Blagodejni učinki hladne kopeli

Ohladitev v hladnem bazenu se priporoča po obisku savne, lahko pa se za hladno kopel odločite tudi samostojno. Hladna kopel je del krioterapije, pri kateri svoje telo izpostavimo hladu, kar pripomore k hitrejši regeneraciji, pospeši metabolizem, lajša bolečine v mišicah in sklepih in zmanjša njihovo togost, zaustavlja vnetne procese v sklepih in spodbudi produkcijo kolagena.

Hladna kopel učinkuje tako, da ob vstopu v hladen bazen ohladimo kožo, ne da bi podhladili tkivo v globino telesa. Pri tem se v našem telesu kri umakne k notranjim organom, s čimer se neželene snovi iz mišic in kožnega tkiva odplaknejo iz perifernih tkiv. Ob izhodu iz hladne kopeli se v telesu kri, obogatena s kisikom, endorfinom, noradrenalinom in adrenalinom vrne v periferna, mišična in obsklepna tkiva, kar zagotavlja lajšanje bolečin in vnetnih procesov, ki po navadi spremljajo vsako bolj intenzivno športno aktivnost.

Nasvet ob obisku hladne kopeli

Ob vstopu v bazen je lahko sprva občutek neprijeten, a s pravo koncentracijo in umirjenim dihanjem lahko tudi na začetku v vodi zdržite do 30 sekund. V vodi bodite mirni, dihajte sproščeno, dlani pa postavite na stegna, ter se skoncentrirajte na toploto, ki je med dlanjo in stegnom.

Z večkratnim obiskom hladne kopeli se čas v bazenu lahko podaljša tudi do 5 minut, kar je tudi priporočen čas, saj vam daljše ohlajanje v vodi ne bo prineslo bistveno večjih pozitivnih učinkov. Po izstopu iz bazena se stuširate z zelo hladno vodo, se obrišete in pustite, da se telo naravno ogreje.