c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

Športne aktivnosti na prostem naj dopolni vadba v fitnesu

Športne aktivnosti na prostem naj dopolni vadba v fitnesu

Po hladni in snega polni zimi nas ob prvih toplejših pomladnih dneh kar vleče k športnim aktivnostim v naravi. Prepričani, da smo pripravljeni na daljši tek ali kolesarjenje, pozabljamo, opozarja trenerka fitnesa v ŠC Millenium Naja Ulaga, da se moramo na športne aktivnosti v naravi dobro pripraviti. Tudi z vadbo v fitnesu.

Najbolj množična športa na prostem sta tek in kolesarjenje. Večina rekreativnih športnikov verjame, da za tek ali kolesarjenje na daljše razdalje zadostuje le dobra vzdržljivost in da vaj za moč in gibljivost ne potrebujejo … 

Vaje za moč in gibljivost bi morale biti osnova vsakemu športniku, ne glede na to, s kakšno aktivnostjo se ukvarja. Vaje za moč ne predstavljajo samo vaj na trenažerjih, ampak je mogoče veliko narediti z lastno težo. Velika količina treninga brez vadbe moči in gibljivosti bo slej ko prej pripeljala do poškodb ali preobremenitev. Z vadbo moči in gibljivosti pa lahko to preprečimo.

Zakaj športne aktivnosti na prostem v celoti ne nadomestijo vadbe v fitnesu?

Športnih aktivnosti v naravi je veliko in same po sebi zadostujejo za zdrav življenjski slog, vadba v fitnesu pa je skozi vse leto dobra dopolnitev aktivnosti v naravi. Z vadbo na prostem je težje doseči specifične cilje, recimo krepitev točno določene mišice ali rehabilitacijo poškodbe. V fitnesu je več trenažerjev, ki jih je možno natančneje prilagoditi ciljem. Fitnes center je dobra izbira tudi za začetnike, saj s pravo nastavitvijo trenažerja obremenijo določeno mišico, naprava pa jim omogoči, da je gib pravilen in varen. Pozitivna stran fitnesa je tudi ta, da lahko treniramo v vseh vremenskih razmerah in tudi takrat, ko je zunaj temno.

Ko govorimo o fitnesu, najprej pomislimo na izolirano vadbo. Ni ta v nasprotju s trendi, ki prisegajo na celostno in funkcionalno vadbo?

Funkcionalna vadba bi morala biti za zdravega človeka vsaka vadba, ki se izvaja pravilno. Ne glede na to, ali gre za izolirano vajo na trenažerju ali za kompleksnejšo vajo z lastno težo, je vaja funkcionalna. Vsekakor pa drži, da se v ospredje vedno bolj postavlja vadbo, ki ne temelji na trenažerjih. Pri vajah z lastno težo, prostimi utežmi ali drugimi športnimi pripomočki (večnamenski vadbeni trak, polžoga, elastika, velika žoga, drsniki …) je potrebno več natančnosti, kontrole. Pomembna je pravilna izvedba vaje in stabilen, močan trup.

Katere vaje je priporočljivo izvajati za tek? Kaj z njimi dosežemo?

Tekači potrebujejo v prvi vrsti prožne mišice, zato je vadba gibljivosti obvezna za vse, ki tečejo nekoliko več. Vadba gibljivosti je primerna po lažjih treningih, saj z njo zmanjšamo tonus, kar pripelje do hitrejše regeneracije. Vadbe gibljivosti pa ni dobro izvajati po težjih treningih. Tekači prav tako ne smejo pozabiti na vadbo moči. Poudariti je potrebno predvsem vadbo za stabilnost trupa in kolčnega sklepa.

Boste posamezniku, ki vas bo obiskal v fitnesu ŠC Millenium, pomagali in svetovali tudi pri odpravljanju najpogostejših napak pri tehniki teka?

Posamezniku, ki to želi, svetujem tudi glede osnov tehnike teka. Ena najpogostejših napak, ki jo vidimo pri začetnikih, je tek preko pet in postavljanje stopal preveč pred težišče telesa. Pogosto se dogaja tudi, da tekači preveč »sedijo«, kar pomeni, da bokov ne potiskajo dovolj naprej in navzgor v smeri teka.

V ŠC Millenium lahko tečemo, kolesarimo, veslamo skozi vse leto in se tako bolje pripravimo za te športe na prostem, kjer pogoji niso vedno idealni. Na kaj naj bomo »na terenu« še posebej pozorni?

Ker prihajamo v pomlad in poletje, so pogoji veliko ugodnejši kot pozimi, ko lahko zaradi snega in ledu hitro pride do zdrsov. Vseeno pa je potrebno paziti, kje tečemo, po katerih cestah kolesarimo in v kakšnih vodah veslamo. Aktivnosti je potrebno prilagoditi tudi vremenskim razmeram.

Če bodo najbolj zagreti z vadbo v fitnesu nadaljevali, drugi z njo v pomladnih in poletnih mesecih dopolnjevali aktivnosti na prostem, se bodo tretji – v želji po postavi, ki jih v poletnih mesecih na plaži ne bo spravljala v zadrego – šele zatekli k vam. Kaj lahko slednji storijo v mesecih, ki nas še ločijo od poletja?

V treh mesecih lahko naredimo veliko in mnogim je uspelo z načrtno aktivnostjo ter urejeno prehrano. Ravnovesje kalorij, ki jih dnevno vnesemo s hrano, in njihova poraba sta ključnega pomena, kadar želimo izgubiti odvečne kilograme, jih ohranjati ali celo kakšnega pridobiti. Kadar vnašamo več kot porabimo, bo naša teža narasla, in padla, kadar vnesemo manj. Največja napaka so diete, ki običajno trajajo kratek čas. Šele ko posameznik spremeni življenjski slog, ki vključuje uravnotežene obroke in več gibanja (šteje tudi hoja po stopnicah namesto uporabe dvigala ali sprehod do trgovine, pošte), doseže najboljše »rezultate«.

Kako lahko nekomu na tej poti hujšanja pomaga trener fitnesa?

Trener mora poznati posameznikove želje in sposobnosti, da ga lahko uspešno vodi pri izvajanju vaj, ga pri tem motivira, stopnjuje težavnost vaj ter jih prilagaja stopnji pripravljenosti, šteje ponovitve in povrhu še svetuje o načinu prehranjevanja.

Brez vadbe torej ne gre. Kaj bi svetovali tistim, ki bodo to pomlad morda prvič prestopili prag ŠC Millenium?

Nikoli ni prepozno začeti z vadbo. Ne razmišljajte predolgo in pridite že danes, saj je vsem novim članom ob predhodni rezervaciji na voljo brezplačni predstavitveni trening. V ŠC Millenium vam bomo pripravili program, ki bo ustrezal vašim ciljem, potrebam in razpoložljivemu času.

M. T.