c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

Počitniški fitnes

Počitniški fitnes

Za vadbo v vročih dneh, vam svetuje trener fitnesa Matej Bunderla

Čeprav tudi v vročih poletnih dneh mnogi prisegajo na vadbo na prostem, ne bo odveč, če znova opozorimo, da je takšna vadba obremenjujoča za telo, predvsem srce, zato moramo športne aktivnosti na prostem izvajati v jutranjih ali večernih urah. Rešitev je lahko vadba v prijetno ohlajenem fitnesu, kjer telesa ne obremenjujejo visoke temperature in žgoče sonce, poudarja fitnes trener v ŠC Millenium Matej Bunderla in dodaja, da starejšim telesno aktivnost ob visokih poletnih temperaturah strogo odsvetuje.

Po hladni zimi in ne prav lepi pomladi nas iz zaprtih fitnes centrov vleče k športom v naravi. Ali lahko ti popolnoma nadomestijo celoletno vadbo v fitnesu?

Lahko jo dopolnijo, težje pa jo nadomestijo, saj vaje, ki zahtevajo dodatna bremena, v naravi težko izvajamo. Ob gozdnih poteh vedno pogosteje srečujemo drogove, na katerih lahko izvajamo vaje z lastno težo, ki nadomestijo vaje z dodatnimi bremeni (trenažerji in proste uteži), težava je morda le v tem, da nekateri za te vaje še niso pripravljeni in je zato zanje vadba v fitnesu bolj primerna.

 

Ob vadbi na prostem smo v poletnih mesecih izpostavljeni višjim temperaturam. Mnogi še vedno verjamejo, da jim bosta prav toplota in povečano znojenje pomagala pri izgubi kilogramov in s tem pri oblikovanju postave …

Znojenje nima veliko skupnega z izgubo kilogramov. S prekomernim znojenjem izgubljamo tekočine, ki so nujno potrebne za dobro delovanje organizma. Izguba teže zaradi znojenja je trenutna, ob rehidraciji jo bomo znova pridobili.

 

Se naj poleti k vadbi v hlajenih prostorih zatečejo le starejši rekreativni športniki ali tudi mlajši?

Če se za vadbo v naravi odločate v času, ko je vročina največja, naj za VSE velja, da se je vadbi takrat treba odpovedati. In če imate čas za vadbo le v času največje pripeke, se raje odpravite v klimatiziran fitnes center.

 

A če se bi vendarle odločili za vadbo sredi dneva – koliko vode moramo popiti in kdaj?

Uro ali dve pred začetkom vadbe je treba popiti nekaj več tekočine kot običajno, med vadbo požirek ali dva na vsakih 5 do 10 minut – odvisno od tega, kako vroče je, kakšna je vlažnost zraka in tudi koliko se potite.

 

Lahko tudi pri hrani govorimo o poletnem in zimskem »režimu«?

Glede posameznikovega dnevnega kalorijskega vnosa med poletjem in zimo naj ne bi bilo razlik, še posebej, če se dovolj intenzivno ukvarjamo z vadbo. Poleti je na voljo več sveže zelenjave, in ta nam takrat tudi bolj tekne, zato je kalorijski vnos lahko manjši, z njim pa imamo tudi kakšen kilogram manj. Pazite le na večji vnos tekočine.

 

Pred nami so počitnice, mnogi bodo odšli na morje in se vsaj teden dni predajali brezdelju. Koliko »počitnic« še lahko privoščimo telesu, ki smo ga vse leto urili v fitnes centru?

Tudi vrhunski športniki si privoščijo počitek. Počitnice naj bodo čas, ko se pozdravijo vse mikropoškodbe, ki ste si jih ob intenzivnih treningih pridelali med letom. To naj ne pomeni, da štirinajst dni le poležavajte, izberite si lažje oblike rekreacije – lahkoten tek ob morju, plavanje, hojo, rolanje ali badminton.

 

Četudi se odločimo, da v poletnih mesecih zmanjšamo število obiskov fitnesa, bi bilo škoda izgubiti vso mišično maso, ki smo jo s trudom pridobivali čez zimo. Kako intenzivna naj bo vadba, da ohranimo kondicijo?

Odvisno od dolžine prekinitve in od tega, v kakšni kondiciji želimo ostati. Za dva meseca zmanjšane vadbe bosta za ohranjanje kondicije povprečnega rekreativca dovolj dva obiska na teden, za vse vrhunsko pripravljene pa naj se vadba nadaljuje v enakem ritmu kot vse leto. A teden odmora si le vzemite!

 

In če se kdo vendarle odloči, da bo poletje preživel v ŠC Millenium …

Tudi poleti mu bomo zagotovili odlične pogoje za vadbo. Prostor je klimatiziran, trenerji mu bomo ves čas na voljo tudi za individualne treninge, in da je poletje, bo opazil le zato, ker bo gneče nekoliko manj.