c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

Po motivacijo v ŠC Millenium

Po motivacijo v ŠC Millenium

Značilno za človeka je, da v času krize postavi sebe in svoje zdravje na prvo mesto, zato je obdobje epidemije priložnost, da se znova posvetimo sebi in v svoj vsakdan vključimo tudi telesno aktivnost. Čeprav so se s sproščanjem ukrepov znova odprla vrata fitnes centrov, tudi ŠC Millenium, pa je kot opaža fitnes trener Damjan Verhovc včasih težko najti motivacijo za vadbo in takrat se lahko hitro znajdemo v začaranem krogu odlašanja.

»Da se izkopljemo iz tega kroga je ključno prepoznavanje motivov, s katerimi se odločimo za športno udejstvovanje. Motivi spodbujajo naše vedenje, zato je potrebno spoznati, kaj nas vodi in kaj nam daje potreben zagon,« pojasnjuje prof. športne vzgoje in mag. psihosocialne pomoči Damjan Verhovc in nadaljuje: »Da potrebna motivacija ne bi bila prisotna samo kratek čas, si je treba postaviti cilje, ki morajo biti specifični, merljivi, izzivalni, dovolj težki in realno dosegljivi.«

Najbolj značilni sta zunanja in notranja motivacija in prav slednja močno vpliva na vztrajnost, ki je ključnega pomena pri doseganju zastavljenih ciljev. Notranja ali intrinzična motivacija predstavlja ukvarjanje s športom zaradi užitka, zadovoljstva in zanimanja, ne da bi se vadeči obremenjeval z zunanjimi nagradami, medtem ko je zunanja oziroma ekstrinzična motivacija povezana z izboljšanjem videza in fizične pripravljenosti, prihaja od zunaj in predstavlja našo željo po dokazovanju in nagradi. »Če se zavedate, da se lovite v začaranem krogu odlašanja in vam primanjkuje motivacije, vas vabimo, da se priključite vadečim v našem fitnesu, skupinskim vodenim vadbam ali individualnim treningom, saj vam izkušeni in strokovni trenerji nudimo spodbudo in popolno podporo pri doseganju želenih ciljev,« še svetuje fitnes trener Damjan Verhovc.

Pomanjkanje vadbe nas skupaj z drugimi dejavniki, kot so slaba prehrana in kronični stres, naredi bolj ranljive in s tem bolj dostopne virusnim obolenjem in drugim zdravstvenim težavam. Redno ukvarjanje s telesno dejavnostjo je eden najpomembnejših dejavnikov za ohranjanje zdravja in preprečevanja bolezni, saj se ugodni učinki redne telesne dejavnosti kažejo tako na telesnem kot tudi duševnem počutju.

»Če že nekaj časa niste bili telesno aktivni, je pomembno upoštevati načelo postopnosti in preobremenitve. Da bo vključitev v vadbeni proces čim bolj varna, vam v športnem centru Millenium nudimo brezplačen predstavitveni trening, na vašo željo pa izdelamo tudi individualni vadbeni program. Opažamo, da vadeči pri vadbi ponavljajo številne napake, ki pripomorejo k poškodbam ali drugim pridruženim težavam,« dodaja Verhovc, »zato je pomembno, da se o pravilnosti izvedbe vaj in o poti do želenega cilja predhodno posvetujete s fitnes trenerjem.«

Zdaj, ko so fitnesi ponovno odprti, imamo spet možnost pridobivanja celostne psihofizične kondicije, in to na enem mestu. Tako lahko v fitnesu izvajamo aerobne ciklične aktivnosti (hoja, tek, kolesarjenje itd.), s katerimi izboljšujemo srčno-žilni in dihalni sistem, pa tudi vaje za moč z lastno težo, vadbenimi pripomočki in na napravah ter vaje za raztezanje in sproščanje. »Prav tako je vadba v fitnesu zaradi raznolikosti primerna za vsa življenjska obdobja, torej za posameznike z različnimi stopnjami fizične pripravljenosti in za oba spola. Strokovna podpora, raznolike trenažne naprave, vadbeni pripomočki in druge prednosti fitnesa vsekakor predstavljajo varen in zdrav način doseganja ciljev,« še meni fitnes trener Damjan Verhovc.