c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

Ni dovolj, da se utrudiš, potrebno je razumeti!

Ni dovolj, da se utrudiš, potrebno je razumeti!

V ŠC Millenium se vsakodnevno srečujemo z obiskovalci začetniki. Naj bo vzrok za njihovo odločitev za fitnes vadbo želja po rekreaciji, »diagnoza«, ki so si jo postavili sami in sklenili s fitnes vadbo premostiti zdravstvene težave ali pa jih je na fitnes vadbo napotil njihov osebni zdravnik. Vsem je skupno to, da le malo vedo o tem, kaj se med treningom dogaja v telesu.

Premagovanje bremen in vrtenje kardio naprav brez razmisleka in razumevanja tega, kaj se v telesu med treningom sploh dogaja, je podobno, kot bi vozili avto z zavezanimi očmi. Preden bi prišli na cilj, bi porabili veliko goriva, kar nekajkrat bi se zaleteli in bi potem morali začenjati vedno znova. Tega si nihče ne želi. Tudi dejstvo, da vas je zdravnik napotil v fitnes zaradi bolečine v hrbtenici, še ne pomeni, da imate prešibke hrbtne mišice. Pogosto je vzrok za bolečine v hrbtenici prav v premočnem hrbtu in prešibkih trebušnih mišicah. V ŠC Millenium si zato trenerji prizadevamo, da ob treningih vadeče seznanimo tudi s procesi, ki se med vadbo odvijajo v telesu. Vadeči, ki se bo z mislimi osredotočil na obremenjeno mišico, bo vajo izvedel pravilneje, učinkoviteje in varneje. Vadeči, ki razume in pozna zakonitosti delovanja telesa, bo tudi v vsakodnevnih situacijah pazil na pravilen položaj hrbtenice, kolen in vratu in se tako uspešno izognil poškodbam, ki nastajajo zaradi nepravilne drže, nepravilnega dvigovanja bremen in nepravilnega sedenja.

Posebna skupina so vadeči, ki v fitnes vstopijo s programom vaj, ki so jih našli na spletu ali so jih prekopirali od znanca, prijatelja in po mesecu ali dveh vadbe ne dosežejo želenih rezultatov. Še huje, velikokrat si z napačnim programom vaj celo škodijo!

Ustrezno kvalificiran trener se z vadečim zato najprej pogovori o želenem cilju, skupaj pregledata zdravstvene posebnosti vadečega, njegove pomanjkljivosti in prednosti, trener pa nato oblikuje program, ki bo v prvi vrsti varen, dovolj intenziven in učinkovit.

Šele takrat trenerji zaslišimo znane besede: »Sploh nisem vedel, da imam to mišico,« ali »Šele zdaj čutim, kaj se pri tej vaji sploh dogaja.«