c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

Najpomembnejša je motivacija

Najpomembnejša je motivacija

Med štirimi izzivalci v akciji Millenium izziv, ki poteka v ŠC Millenium in v sklopu katere si četverica že tri mesece prizadeva izgubiti odvečno telesno težo ter preoblikovati telo, je tudi 19-letni Luka Sešek, finalist oddaje Slovenija ima talent in obetaven glas v muzikalu Mamma Mia, predvsem pa edini, ki mu je do začetka akcije uspelo izgubiti zavidljivo število kilogramov.

Pogovor bi morala začeti z akcijo Millenium izziv, a vendar se ne morem izogniti vprašanju, kako vam je že pred akcijo uspelo izgubiti skoraj 30 kilogramov?

Odločitev, da shujšam – imel sem 105 kilogramov in pol – je padla na novoletni predstavi Mamma Mia. K meni je pristopil naš pianist Gašper Konec, ki je nekoč tudi sam imel težave s prekomerno težo, in mi svetoval, naj se potrudim in shujšam, češ, zdaj imam čas, pozneje bo prepozno. Takrat sem se odločil, da sebi in drugim dokažem, da zmorem. Začel sem se ukvarjati s športom, manj sem jedel in v pol leta mi je uspelo izgubiti dobrih 25 kilogramov.

Najbrž ste se odrekli tudi sladicam, testeninam, kruhu …

Nisem ljubitelj sladic, glavni krivci za odvečne kilograme so bile testenine in pice. A tudi tem se nisem odrekel, saj verjamem, da je vsaka vrsta hrane za nekaj koristna. Ničesar nisem črtal z jedilnika, le jedel sem zmerno in preskočil večerje.

Zakaj po tako uspešni izgubi kilogramov vendarle odločitev za Millenium izziv?

Razlog je en sam: pridobljeno stanje je potrebno vzdrževati. V treh mesecih vadbe v ŠC Millenium sem izgubil veliko maščobe in z njo še dodatne tri kilograme ter povečal mišično maso. Cilj vadbe torej ni več izguba kilogramov, temveč preoblikovanje telesa.

Se je z novim ciljem spremenil tudi prehranjevalni režim?

Po nasvetu fitnes trenerja Mateja Bunderle, ki skrbi za mojo »preobrazbo«, po sadnem zajtrku vsak dan za kosilo jem belo meso, piščanca ali tuno, nekaj riža ali testenin in veliko zelenjave. Priznam, da sem se piščanca z zelenjavnimi prilogami že pošteno naveličal.

Ste se kdaj prekršili in pojedli tudi kaj »prepovedanega«?

Sem, a vse »prekrške« bi lahko naštel na prste ene roke.

Za kaj je potrebna močnejša volja – za obisk fitnes vadbe štirikrat tedensko ali za vztrajanje pri enoličnih kosilih?

Verjemite, ko s krožnikov družinskih članov diši bolje kot z mojega in so njihove jedi tudi na oko privlačnejše, je vztrajanje pri enolični prehrani zahtevna preizkušnja, ki terja večjo vztrajnost kot obiskovanje fitnes vadbe.

Ste se v času vadbe v ŠC Millenium zaradi naporov in razbolelih mišic znašli v krizi, pomislili, da vadbo opustite?

Nikoli! Sem pa presenetil celo samega sebe, saj pred vadbo v ŠC Millenium nikoli nisem pomislil, da bom kdaj s takšnim veseljem prihajal na treninge. Rad treniram, žene me misel, da končno počnem nekaj koristnega tudi zase.

Katera mišična skupina se je pri vadbi izkazala za »najšibkejši člen«?

Trebušne mišice! Vajam zanje sem posvetil največ časa in po dveh mesecih vadbe lahko rečem, da je napredek očiten in da vaje, ki jih ob prihodu v ŠC Millenium skoraj nisem mogel izvesti, takšna je bila na primer »sveča«, zdaj lahko zelo dobro izvajam.

Bi brez trenerja Mateja, ki bdi nad vami, sami lahko prišli do enakih rezultatov?

Mnogi me sprašujejo, zakaj hodim v fitnes, če sem doma pod Šmarno goro, na vrh katere bi se lahko povzpel vsak dan, nato pa doma delal še sklece in trebušnjake. Vadba na domači preprogi je morda primerna za dosego manjših ciljev, za zahtevnejše cilje pa je potrebna motivacija. To v manjši meri zagotavlja že načrtovanje obiska vadbe in njen proces – urnik vadbe, izvajanje natančno določenih vaj, usmerjenost vadečih le na vadbo na trenažerjih –, v večji meri pa osebni trener. Motivacija je morda najtežji in najpomembnejši del vadbe. In pri tem je bil trener Matej zelo uspešen.

So vašo dosedanjo telesno preobrazbo že opazili vaši znanci, prijatelji?

Seveda! Tudi sam opažam, da postajam bolj suh, in na to sem zelo ponosen.

Če bi lahko primerjali – je napornejša vadba v Millenium izzivu ali nastopi v šovu Slovenija ima talent?

Smeh. Tako vadba kot nastopi so prijetni, toda tudi fizično zahtevni; muzikal Mamma Mia traja skoraj tri ure in v tem času odplešem deset koreografij. Rad nastopam, rad se ukvarjam s športom, razlika med nastopi in vadbo je morda le v tem, da me nastopi tudi psihično izčrpajo, vadba v ŠC Millenium pa na duha deluje sproščujoče.

Nedavno ste dejali, da so vaše sanje življenje, obdano z gledališčem in glasbo. Se jima bo zdaj pridružila tudi redna fitnes vadba?

Morda ni videti, a šport imam rad, kot otrok sem treniral atletiko in nogomet. S svojimi sto kilogrami sem se pred letom dni le s težavo prisilil h gibanju in k športnim aktivnostim, z izgubo teže pa je šport znova postal užitek in z njim tudi del mojega vsakdanjika.

Miha Trefalt